Black Jack

Black Jack är ett bordsspel som blivit otroligt populärt genom åren. Idag kan man spela på en rad olika platser runt om i landet. Exempelvis kan man spela på de statliga Casino Cosmopol, på nattklubben eller på nätet. Är man en person som brukar umgås i miljöer som exempelvis nattklubbar. Då har man säkerligen någon gång kommit i kontakt med spelet Black Jack. När man spelar de otroligt populära spelet Black Jack så finns det en rad olika regler. Detta beroende på vilket bord man väljer att spela på. Det finns olika insatser man bör ta hänsyn till när man spelar. Vissa bord kan erbjuda insatser som är lite lägre. Andra bord erbjuder spel med väldigt stora insatser.

Grunder

Grunden i spelet handlar om att få 21, eller Black Jack som det också kallas. Innan spelet börjar gäller det för spelarna att lägga ut sina insatser. Det brukar finnas plats för upp till 10 olika spelare som gör sina bets. När dessa betsen är lagda så börjar dealern, som är ansvarig för att reglerna följs, dela ut korten. Hen delar ut totalt två kort till varje spelare, men delar även ut ett kort till sig själv. När detta sedan är gjort så får spelarna räkna vilken summa man har nåt med sina kort. Vad varje spelare bör veta är att samtliga klädda kort är värda 10 poäng.

Exempel

Så skulle exempelvis den första spelaren få två klädda kort av dealern så har man fått 20. Detta bör räknas som ett väldigt högt poäng, eftersom maxsumman som tidigare sagts är 21. Därför väljer denna spelaren ofta att inte vilja ha fler kort. Personen säger därför när det är dennes tur att hen ”passar”.

Spelaren nummer två som sitter bredvid har däremot fått lägre kort, han har fått en sjua och en åtta. Detta gör att han har fått 15 poäng. Det är i detta momentet som spelaren kan välja att antingen satsa på att få ett kort till, eller att välja att passa och hoppas att dealerna blir ”tjock”. Vad detta begrepp betyder ska vi gå igenom senare.

Den tredje spelaren får ett ess och en kung. Ett ess är det bästa kort spelaren kan få då man kan välja vilka valör den är värd. Den är antingen värd 1 poäng, eller 11 poäng. Så med ett ess som är värt elva poäng, samt en kung som är värd 10 poäng får denna spelaren Black Jack, vilket innebär att den har vunnit sin dubbla insats plus en liten extra slant.

Dealerns tur

Nu är det dealerns tur. Dealern spelar har fått på sitt första kort en nia. På de andra kortet får dealern en åtta, vilket gör att den totalt summan för dealern är 17. På detta vis vinner spelare ett och tre, medans spelare två förlorar sin insats.

Värt att nämna är att dealern ofta behöver nå en viss summa för att den ska stanna. Ofta brukar denna summa vara just 18. Därför kan det i vissa fall vara bra att stanna och hoppas på att dealern blir tjock. Exempelvis om delaern har fått två kort som tillsammans ger 16 poäng. I detta fall måste dealern ta ett kort till och skulle detta kort vara högre än fem så skulle det innebära att dealern blir tjock. Alltså att den kommer över 21. Har man kommit över denna poäng i spelet så är man automatiskt ute och de spelare som fortfarande är kvar har vunnit.

Strategier

Genom att försöka studera hur dealern delar ut sina kort kan man tidigt försöka få en blick över hur spelet brukar sluta. När man bestämmer sig för att sätta sig vid bordet för att spela gäller det att man vet vilken summa man ska spela för. Dessutom kan det vara bra att sätta en viss tid för hur länge man ska spela. Ibland kan det gå väldigt fort när man spelar, vilket gör att man därför vill spela för mer pengar.

Detta kan vara väldigt farligt eftersom det gör att man efter ett tag kan förlora kontrollen över sitt spelande. Detsamma gäller om det skulle vara så att det går väldigt bra till en början. Då kan det bli så att man känner att man vill spela för en större summa pengar än vad som egentligen var menat. När man sedan spelat under den tiden man sagt att man ska spela så kan det vara dags att växla in ”chipsen” till riktiga pengar och sedan fortsätta att ha kul på annat sätt.

Myter

När ett spel blivit väldigt populärt så gör detta även att det börjar pratas en del om olika tillvägagångssätt för att antingen kunna bli en bättre black jack-spelare, eller för att kunna lura dealern.

Något som däremot gör att det kan bli fördelaktigt att spela är att se vad dealern delar ut för kort. Eftersom dessa kort inte kommer att komma efter så kan man på så vis räkna ut stor sannolikheten är att vissa kort ska komma fram. Att räkna kort på detta vis är dock något som inte är lagligt i Sverige, men genom åren finns det en rad olika spelare som lyckats vinna otroligt stora summor på just detta.

En annan myt inom Black Jack är att man kan vinna över dealern genom att vara en erfaren spelare. Dessa spelare brukar säga att de blivit det genom skicklighet men i ärlighetens namn handlar det väldigt mycket om att man ska ha turen på sin sida. Har man turen på sin sida så kan det i slutändan innebära att man kan vinna väldigt mycket pengar på just detta.

Dessutom ska man ha i åtanke att spelaren alltid har oddsen emot sig. Det spelar ingen som helst roll hur mycket man har spelat, för oddsen har man alltid emot sig. Den stora anledningen till att dessa Black Jack-bord finns är ju faktiskt i huvudsak att man ska kunna tjäna pengar på sina gäster. Men en annan viktig faktor är att spelarna ska ha en så trevlig upplevelse som möjligt.