Craps

Craps är ett spel som funnits under en längre tid. Det var redan före kristus som man började spela om saker och ting. En anledning av detta sägs vara att man ville få tiden att gå. Samtidigt som man under tiden hade väldigt trevligt. Förr när man spelade var det oftast genom att använda sig av tärningar. Dessa tärningar var ett oerhört bra sätt att låta slumpen avgöra.

Idag finns det välutvecklade slumpgeneratorer som avgör vad ett visst nummer kommer bli. Men för att det skulle bli så rättvist som möjligt så avgjordes ofta många spel med hjälp av en tärning. Och ska vi i blicka tillbaka till en tid vi knappt kan tänka oss. Då var det bra mycket enklare att kunna göra tärningar istället för exempelvis kort eller liknande. På detta vis har tärningen följt med oss in i tiden och idag finns det till och med tärningsspel på internt.

Hur Spelar man?

När man börjar att spela så gäller det att man först väljer vilken insats spelaren vill göra. Det finns en som är en så kallas ”Shooter”. Denna spelaren måste lägga den minsta insatsen som krävs innan spelet ska börja. Detta kan jämföras med exempelvis poker där den som har big & small blind måste lägga sina insatser. Sedan ska även spelarna som vill vara med lägga sin insats.

Shootern väljer sedan att kasta tärningarna. Då gäller det för tärningarna att träffa en bortre vägg som finns tillgänglig under spelets gång. Spelarna turas sedan om att kasta tärningarna. Om det skulle bli så att kastet tillsammans blir 7 eller 11 så har pass line-satsningen vunnit. Om de andra som inte kastat har förlorat. Därefter är rundan slut.

Skulle någon av spelarna däremot få 2, 3 eller 12 så blir det Craps. Detta innebär i sin tur att spelarna som blivit ”No pass line” vinner över ”Pass line”. Och där tar också den rundan slut.

Skulle exempelvis Shootern sedan lyckats med bedriften att få antingen 4, 5, 6, 8, 9, 10. Då blir detta nummer något som kallas för ”The point”. När detta väl är gjort gäller det för spelarna att få över sju. De spelare som ej kommer över just detta nummer är därför ute. Skulle det vara så att den som kastar får ett point nummer. Då innebär det att personen vinner den, medans de spelare som inte fått pointnummer förlorar.

Vad kan man vinna?

Det är svårt att säga vad man kan vinna när man spelar Craps. Det handlar väldigt mycket om vilka insatser som görs. Samtidigt som det spelar väldigt mycket roll var i världen du befinner dig när du spelar detta spel. Ibland kan olika spel erbjuda olika sorters turneringar. Där gäller det att vara med om man vill ha chans att vinna riktigt stora pengar. Även om det alltid har funnits sätt att vinna riktigt bra pengar på Craps. Så har internet knappast gjort att det blivit svårare. Tvärtom så har det gjort att Craps blivit väldigt populärt.

Myter om Craps

När man spelat Craps och lärt sig hur spelet fungerar så finns det en rad olika frågor som kommer upp för dig. Dessa frågor är mycket gällande hur det ser ut med oddsen att kunna vinna. Som vanligt har man alltid oddsen emot sig. Men genom att studera och lära sig så mycket som möjligt blir det på så vis enklare att en dag kunna vinna en hel del. En av de största myterna inom Craps är att man genom kunskap kan skaffa sig större chanser att vinna.

Detta stämmer givetvis inte och det som är avgörande i denna slutsats är exempelvis att spelet spelas med tärningar. Att kunna förutse tärningar är något som känns väldigt svårt i dag. Förr fanns det många som ansågs kunna förutspå tärningar. Dessa spelare blev därför i vissa grupper helgonförklarade, medans de i andra sammanhang blev förbjudna att få delta.

Kända & legendariska craps-spelare

När någonting har blivit populärt så leder det ofta till att man som spelare vill uppnå en nivå. Nivån som gör att man anses som extraordinärt duktig inom sitt område. Dessa spelare blir på så sätt kända. Eller i bästa fall ansedda som legendarer inom just Craps.

Att vara känd inom spelet Craps kan man absolut vara inom vissa områden. Men i vanliga fall är man i så fall känd inom en viss kompiskrets eller liknande. Det kan exempelvis handla om att man är ett gäng spelare som brukar spela, varav en specifik spelare ständigt är den som i slutet av spelet har vunnit.

Men om vi tänker globalt på alla Craps-spelare så finns det inte särskilt många spelare som har en legendstatus. Inom vissa områden i världen finns de såklart Craps-spelare som vunnit en hel del pengar under deras tid som aktiva spelare.

De olika satsningarna i craps

Pass line bet – Detta är den absolut vanligaste typen av satsning, och man vinner den om tärningarna tillsammans visar en 7:a eller 11:a, och man förlorar om tärningarna visar 2, 3 eller 12 – Man får “Craps“. Om kombinationen istället skulle bli en 4:a, 5:a, 6:a, 8:a, 9:a eller 10:a så blir slutsumman spelarens “point” och shootern fortsätter därefter att kasta tärningarna tills denne antingen får en 7:a (förlorar) eller sitt “point” (vinner).

Don’t Pass Line bet – Detta är raka motsatsen till föregående och innebär alltså att man förlorar om shootern kastar en 7:a eller 11:a, men vinner om denne kastar en 2:a eller 3:a. Blir det dock en 12:a blir det lika gentemot huset (“tie”) och man behåller sin insats, vilket är enda skillnaden gentemot motsatsen till “pass line bet”. Om shootern får en “point” (dvs. en 4:a, 5:a, 6:a, 8:a, 9:a eller 10:a) måste shootern i det här fallet istället få en 7:a för att vinna innan denne får sitt “point” och därav förlorar.

Come Bet – Den här typen av satsning är på många sätt lik ett Pass Line Bet, men här kan man satsa först efter det att shootern fått ett av “pointen” (dvs. 4, 5, 6, 8, 9 eller 10) vid det första kastet. Man vinner om en 7:a eller 11:a kommer upp, men förlorar vid en 2:a, 3:a eller 12:a. Kommer en “point” upp kallas detta “come pointen” och ens satsning flyttas då till platsen för pointen (den tärningssumma av 4, 5, 6, 8, 9 eller 10 som det gäller). Gör shootern därefter ett kast som resulterar i dennes “come point” , innan en 7:a kommit upp, vinner man.

Flera satsningar

Don’t come bet – Det här är alltså raka motsatsen till come bet, och man vinner istället om en 2:a, 3:a eller 12:a  kommer ut, medans man förlorar vid en 7:a eller 11:a. Kommer istället en “point” upp måste shootern därefter få en 7:a  för att vinna innan “pointen” återkommer.

Field Bet – Detta är en typ av satsning som kan göras innan varje kast under en spelomgång. Man vinner om tärningssumman är något av de nummer som överensstämmer med de som finns i “field-boxen”, det vill säga; 2, 3, 4, 9, 10, 11, 12 och man förlorar om siffrorna 5, 6, 7 eller 8 kommer upp. Skulle 2 eller 12 komma upp betalas man i regel 2:1.

Odds bets – Efter att man gjort en pass line bet och en point är etablerad, har man möjlighet att göra en så sådan här satsning. Det innebär att man gör en ytterliggare satsning på att något av “pointen” kommer upp innan en 7:a kommer ut. Beroende på hur många gånger större en “Odds-satsning” är jämfört med en pass-line satsning, minskar detta husets fördel, och rent matematiskt kan detta faktiskt utjämna spelarens odds gentemot huset om satsningen är tillräckligt stor. På grund av detta är det ganska få onlinecasinon som erbjuder sina spelare “Odds-bet” satsning.

Big 6 bets & Big 8 bets – Dessa satsningar kan man göra innan alla kast med och hoppas på att en 6:a eller 8:a skall komma upp (man vinner) före en 7:a (man förlorar), men båda har väldigt dåliga odds för dig som spelar.